Onderzoek naar Bokashi in het vechtdal; het nieuwe zwarte goud Leave a comment

Een al eeuwenoud in Japan ontwikkeld proces om maaisel om te zetten in Bokashi en dat te gebruiken als bodemverbeteraar zou wel eens een doorbraak kunnen worden in het gebruik van landbouwgronden. In het Vechtdal  worden vijf jaar lang proeven gedaan.

Bokashi, dat staat voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’ heeft misschien wel de potentie het nieuwe zwarte goud te worden.  Niet alleen voor de boeren voor wie het betere grond en veel lagere kosten voor kunstmest betekent, maar ook voor waterschappen, gemeenten en natuurbeheerders, die op een makkelijke en goedkope manier hun maaisel uit sloten en bermen af kunnen zetten bij boeren dichtbij. Het mes lijkt aan twee kanten te snijden en er zijn geen verliezers. ”Maar voordat het zover is moet er nog veel meer onderzoek gedaan worden. Hoe meer je je gaat verdiepen in het onderwerp bodemverbetering, hoe meer vragen dat oproept”, aldus Annet Bovendeert, secretaris van de agrarische natuurvereniging De Ommer Marke, die het onderzoek coördineert.

Demonstratie

Woensdagmiddag was er een demonstratiemiddag in Lemelerveld. Daar kwamen boeren, onderzoekers, bestuurders van gemeenten en waterschappen en andere belangstellenden de resultaten van het eerste proefjaar bekijken. Ze konden informatie krijgen en zien hoe een eerste vracht Bokashi werd uitgereden over het land.

Organisch materiaal dat waterschappen en gemeenten uit sloten en bermen halen, wordt met een preparaat van zeeschelpenkalk, mineralen, bacteriën, schimmels en gisten onder zeil ingekuild. Na een aantal maanden kan het worden uitgereden over het land. Het proces wat daarna volgt levert verbeterde grond op, die ook beter het water vast houdt en dat is weer zeer gunstig voor de waterhuishouding. Extra motivatie voor waterschappen om deel te nemen aan de proeven in het Vechtdal. Het is namelijk een enorm voordeel als bij droogte niet onmiddellijk de sproeiers aan moeten.

Geef een reactie