Goede resultaten met Bokashi bij perenroest Leave a comment

Een paar jaar geleden is Janet Pasveer gestart met een Permacultuurtuin in Joure. Zij experimenteert en observeert de effecten op de bodem en gewassen. Naast groenten heeft Janet diverse fruitbomen. “In 2012 heb ik mijn perenbomen compost gegeven en de bodem bedekt met mulch. Toen ik de boom eens goed bekeek, schrok ik mij een hoedje. Perenroest!” vertelt Janet. “Bijna alle perenbomen hadden perenroest. In het noorden van het land scheen het erger te zijn dan in andere delen van Nederland”.

Perenroest is een schimmel die de vruchten aantast waardoor er minder tot geen peren gevormd worden. De schimmel sporen overleven in de wintermaanden op de Jeneverbes. Deze sporen worden door de wind meegenomen en komen zo terecht op de perenbomen.

In 2013 begin kwam Janet in contact met de effectieve micro-organismen en Bokashi. Zij begon toen eigengemaakt Bokashi toe te voegen aan onder meer de perenboompjes omdat die wel wat voeding konden gebruiken. “Ik wil graag veel peren en gezonde bomen. Daarom heb ik vanaf het najaar 2013 flink wat Bokashi ingegraven samen met wat compost en dekte ik het af met een mulchlaag.

JanetPasveer_Perenroest_2015-225x300

In 2014 deed ik hetzelfde en ik bespoot ze één keer tijdens de vruchtvorming in begin van de zomer met een biologisch-dynamisch kiezelpreparaat. Nu krijg ik steeds meer fruit en de Perenroest is er nu bijna niet meer zichtbaar !”.

Janet vertelt: “Ik pas regelmatig nieuwe inzichten en methoden toe in mijn tuin en ben heel tevreden met het resultaat.  In de praktijk zie en hoor ik dat het voeden van fruitbomen een aspect is waar weinig mensen aandacht aan besteden. Over het algemeen gaan mensen op zoek naar de ziekte die hun boom aantast en hoe ze deze moeten snoeien om meer fruit te geven. Veel minder vaak vragen mensen zich af: staat de boom wel op de goede plaats, in de goede grond en heeft deze wel voldoende voeding om vrucht te dragen. Als ik het ter berde breng gaat hen vaak een licht op en is het opeens allemaal heel logisch”.

Aardbeien

“Afgelopen voorjaar heb ik ook een experiment gedaan bij de aardbeien. Een deel van de grond heb ik met eigengemaakt Bokashi en Edasil kleimineralen bewerkt. Er was een enorm verschil te zien”.  Links op de foto zijn de aardbeien op onbehandelde grond. Rechts de aardbeien met Bokashi. Er zijn duidelijke verschillen in de groei en vitaliteit te zien. De aardbeien op de onbehandelde bodem kwamen slecht tot ontwikkeling. Met Bokashi is een weelderige groei.

hieronder: onbehandeld
Roeach_22mei_2015-9-768x1024

hieronder: behandeld met Bokashi
Roeach_22mei_2015-18-768x1024

Janet verzorgt diverse cursussen en rondleidingen op haar tuin in Joure. Meer informatie lees je op haar site Roeach.

Bron: https://www.emnatuurlijkactief.nl/goede-resultaten-met-bokashi-bij-perenroest/

Geef een reactie